Marmeláda z citrusů je ozvláštněním mezi běžně dostupnými druhy zavařenin. Výborně se hodí k palačinkám nebo některým druhům masa.
Doba přípravy30 minut
Doba tepelné úpravy1 hour
Celkový čas 1 hour 30 minut
KategorieDžemy, Zavařeniny
KuchyněEvropská kuchyně
Počet porcí 1 dávka
Kalorie 3127 kcal

Ingredience
  

  • 4 pomeranče nebo 2 pomeranče a 1 grep
  • 2 citróny
  • 750 g cukru krupice
  • 450 ml vody
  • 1 špetka soli

Postup přípravy
 

  • Citrusy pořádně očistěte houbičkou pod horkou vodou a dobře osušte.
  • Následně oloupejte pomocí škrabky kůru s co nejmenším množstvím bílé vrstvy slupky a nakrájejte na drobné proužky, nebo můžete lehce ostrouhat.
  • Pomeranče i citróny rozkrojte na poloviny a nožem nebo lžičkou vydlabejte dužinu a vymačkejte šťávu do připraveného kastrolu.
  • Spolu s kůrou, dužinou, šťávou z citrusů puštěnou během krájení, cukrem, vodou a solí přiveďte k varu a nechte za občasného míchání probublávat 1 hodinu.
  • Marmeládu přelijte do čistých sklenic, kterým dobře očistěte hrdla.
  • Zavíčkujte a v hrnci s vodou o teplotě 95 °C sterilujte 10 minut.

Poznámky

Citrusový džem můžete „vylepšit“ skořicí a badyánem.