Citrusový džem
Marmeláda z citrusů je ozvláštněním mezi běžně dostupnými druhy zavařenin. Výborně se hodí k palačinkám nebo některým druhům masa.
Ingredience
- 4 pomeranče nebo 2 pomeranče a 1 grep
- 2 citróny
- 750 g cukru krupice
- 450 ml vody
- 1 špetka soli
Postup přípravy
- Citrusy pořádně očistěte houbičkou pod horkou vodou a dobře osušte.
- Následně oloupejte pomocí škrabky kůru s co nejmenším množstvím bílé vrstvy slupky a nakrájejte na drobné proužky, nebo můžete lehce ostrouhat.
- Pomeranče i citróny rozkrojte na poloviny a nožem nebo lžičkou vydlabejte dužinu a vymačkejte šťávu do připraveného kastrolu.
- Spolu s kůrou, dužinou, šťávou z citrusů puštěnou během krájení, cukrem, vodou a solí přiveďte k varu a nechte za občasného míchání probublávat 1 hodinu.
- Marmeládu přelijte do čistých sklenic, kterým dobře očistěte hrdla.
- Zavíčkujte a v hrnci s vodou o teplotě 95 °C sterilujte 10 minut.
Poznámky
Citrusový džem můžete „vylepšit“ skořicí a badyánem.