Sametově krémová brokolicová polévka je lahodný pokrm, který spojuje svěžest brokolice s hladkou texturou krémové polévky. Tato lahůdka se vaří z čerstvé brokolice, brambor, cibule a smetany. Je osvěžující a zároveň sýtá, ideální jako předkrm nebo lehký hlavní chod.
Ingredience:
- 1 středně velká hlava brokolice, rozdělená na růžičky
- 1 středně velká cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 4 šálky kuřecího vývaru (nebo zeleninového vývaru pro vegetariány)
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky červeného pepře (volitelné, pro ostrou chuť)
Postup:
- V hrnci s tlustým dnem rozehřejte máslo a olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek a restujte je asi 5 minut, než cibule změkne a začne hnědnout.
- Přidejte nakrájené brambory a brokolici do hrnce. Promíchejte je s cibulí a česnekem a nechte je vařit asi 5 minut, občas promíchejte.
- Přilijte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Snížte na střední plamen a nechte vařit asi 15-20 minut, dokud brambory a brokolice nezměknou.
- Použijte mixér k vytvoření hladké a krémové konzistence polévky. Můžete použít ruční mixér nebo dát polévku do stacionárního mixéru. Buďte opatrní, protože polévka je horká.
- Vraťte polévku zpět do hrnce a přidejte smetanu ke šlehání. Dobře promíchejte. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo dalšího vývaru.
- Přisolte a okořeňte podle chuti sůl, pepřem, muškátovým oříškem a červeným pepřem (pokud použijete). Vařte ještě asi 5 minut, dokud nejsou všechny chutě dobře propojeny.
- Hotovou brokolicovou polévku podávejte horkou, ozdobenou několika růžičkami brokolice a špetkou smetany na vrcholu. Podávejte s chlebem nebo grilovaným sýrem na toastu.