Uložené recepty

Soupe à l’oignon: Recept na vynikající francouzskou cibulačku

Polévky
Francouzská cibulačka je bohatá polévka s karamelizovanými cibulemi, sýrem Gruyère a sušeným chlebem na vrchu.

Ingredience:

  • 4 velké cibule, na tenké plátky nakrájené
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce brandy nebo sherry (volitelné)
  • 8 šálků hovězího vývaru
  • 4 stroužky česneku, nasekané na plátky
  • 4 plátky sušeného chleba (nejlépe bagety)
  • 2 šálky strouhaného Gruyère sýra

Postup:

  1. Rozehřejte máslo a olivový olej ve velkém hrnci na středním ohni. Přidejte nakrájené cibule a vařte je asi 15-20 minut, dokud nejsou hezky zlatě hnědé a karamelizované. Občas míchejte.
  2. Přidejte cukr, sůl a pepř a pokračujte v míchání. Pokud používáte brandy nebo sherry, přidejte ji nyní a povařte asi 2 minuty, dokud alkohol nezmizí.
  3. Přidejte hladkou mouku a vařte dalších 2-3 minuty za stálého míchání, aby se mouka trochu ztmavila.
  4. Postupně přilijte hovězí vývar a česnek. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na střední a vařte cibulačku asi 30-40 minut, aby se chutě spojily.
  5. Mezitím předehřejte troubu na 200 stupňů C. Dejte plátky sušeného chleba na pekáč a posypte je strouhaným Gruyère sýrem. Dejte je péct do trouby a pečte asi 10 minut, nebo dokud sýr neztvrdne a zezlátne.
  6. Když je cibulačka hotová, ochutnejte a případně ji dosolte nebo okořeňte podle své chuti.
  7. Servírujte cibulačku v horkých miskách a na každou misku položte plátek chleba se sýrem, který jste upekli.
Tato cibulačka je výborným zástupcem tradiční francouzské kuchyně a ideálním pokrmem pro chladné dny. Bon appétit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0