Francouzská cibulačka je bohatá polévka s karamelizovanými cibulemi, sýrem Gruyère a sušeným chlebem na vrchu.
Ingredience:
- 4 velké cibule, na tenké plátky nakrájené
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce brandy nebo sherry (volitelné)
- 8 šálků hovězího vývaru
- 4 stroužky česneku, nasekané na plátky
- 4 plátky sušeného chleba (nejlépe bagety)
- 2 šálky strouhaného Gruyère sýra
Postup:
- Rozehřejte máslo a olivový olej ve velkém hrnci na středním ohni. Přidejte nakrájené cibule a vařte je asi 15-20 minut, dokud nejsou hezky zlatě hnědé a karamelizované. Občas míchejte.
- Přidejte cukr, sůl a pepř a pokračujte v míchání. Pokud používáte brandy nebo sherry, přidejte ji nyní a povařte asi 2 minuty, dokud alkohol nezmizí.
- Přidejte hladkou mouku a vařte dalších 2-3 minuty za stálého míchání, aby se mouka trochu ztmavila.
- Postupně přilijte hovězí vývar a česnek. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na střední a vařte cibulačku asi 30-40 minut, aby se chutě spojily.
- Mezitím předehřejte troubu na 200 stupňů C. Dejte plátky sušeného chleba na pekáč a posypte je strouhaným Gruyère sýrem. Dejte je péct do trouby a pečte asi 10 minut, nebo dokud sýr neztvrdne a zezlátne.
- Když je cibulačka hotová, ochutnejte a případně ji dosolte nebo okořeňte podle své chuti.
- Servírujte cibulačku v horkých miskách a na každou misku položte plátek chleba se sýrem, který jste upekli.