Kuře na paprice

Jemné a šťavnaté kuřecí maso dušené v lahodné smetanové omáčce s výraznou chutí sladké papriky, ideální s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.
Doba přípravy20 minut
Doba tepelné úpravy1 hour
Celkový čas 1 hour 20 minut
KategorieKuřecí maso
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 4 porce
Kalorie 891 kcal

Ingredience
  

  • 500 g kuřecího masa
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 velká cibule
  • kuřecí vývar
  • 1–2 bobkové listy
  • 1–2 lžíce hladké mouky podle potřeby
  • 200 ml smetany na vaření nebo smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej
  • 1 lžička octa

Postup přípravy
 

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na větší kousky, dáme do misky, osolíme, opepříme a promneme, aby se koření dostalo všude.
  • V hrnci rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené maso.
  • Krátce zarestujeme, aby se maso zatáhlo, poté zaprášíme sladkou paprikou, promícháme a ihned podlijeme kuřecím vývarem.
  • Do hrnce přidáme bobkový list a vše dusíme pod pokličkou doměkka, až se maso pomalu začne rozpadat.
  • Maso z omáčky vyjmeme, nalijeme do ní polovinu smetany a pokud je třeba, dolijeme ještě trochu vývaru. Vše přivedeme k varu.
  • Ve zbytku smetany rozšleháme trochu hladké mouky a za stálého míchání vlijeme do vroucí omáčky. Metličkou rozšleháme, aby se netvořily hrudky, případně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (bobkový list před mixováním odstraníme).
  • Dobře provaříme alespoň 15 minut, aby se ztratila chuť mouky, do omáčky vrátíme maso a vařič vypneme. Dosolíme a opepříme, případně můžeme zakápnout lžičkou octa.

Poznámky

Jako příloha se hodí houskové knedlíky, těstoviny nebo dušená rýže.