Hrášková polévka je lahodná a zdravá zeleninová polévka, která potěší vaše chuťové buňky. Díky svému bohatému zeleninovému aroma a krémové textuře je hrášková polévka skvělou volbou pro lehký oběd nebo večeři.
Ingredience:
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku (může být i sušený)
- 1 lžíce másla + 1 lžíce olivového oleje
- 500 g mraženého hrášku
- majoránka a oregano (mohou být sušené)
- sůl a pepř
- 800 ml domácího vývaru (nebo vody)
- zakysaná smetana
Postup:
- Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a česnek. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem (v této kombinaci se tak snadno nepřepálí) a orestujte krátce cibuli i česnek spolu s mraženým hráškem.
- Vmíchejte majoránku, oregano a čerstvě namletý pepř. Opět orestujte a zalijte vývarem, případně vodou. Vařte 5 minut na maximum. Poté přidejte sůl, rozmixujte, dochuťte podle potřeby a rozdělte na talíře nebo misky.
- Polévku můžete ozdobit zakysanou smetanou, použít pár hrášků, co jste si dali stranou, a nebojte se dozdobit i lístky čerstvých bylinek (majoránky i oregana).