Uložené recepty

Zeleninový vývar: Zdravý start každého pokrmu

Polévky

Vývar je k dobrému vaření nezbytnost. V každém druhém receptu ho vidíme na seznamu surovin. No a protože nechceme používat bujón z kostky, tak si uděláme poctivý, domácí a plný zeleniny.

Nejlepší je uvařit si ho jednou za týden hodně a pak ho postupně přidávat do jednotlivých jídel. Existuje mnoho způsobů, jak ho připravit a určitě můžete hodně improvizovat. Tady máte spíš takový základ, který si můžete upravit podle libosti.

Obecně platí, že čím větší kusy zeleniny, tím delší bude doba vaření. Když zeleninu například nastrouháte, vývar budete mít hotový klidně už za půl hodiny.

Ingredience:

  • 2,5 litru vody
  • 2 velké mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 3 stroužky česneku
  • 2 menší šalotky
  • 1/2 velké cibule nebo 1 menší
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 3 cherry rajčata nebo 1 střední rajče
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • nať z mrkve
  • pár stonků hladkolisté petržele
  • 3 snítky čerstvého tymiánu

Postup:

  1. Všechno, co potřebujete, nejdřív pořádně omyjte a osušte.
  2. Mrkev, petržel, celer a cibuli rozkrojte na půlky nebo poloviny (všechno nechejte se slupkou) a opékejte na suché pánvi tak, aby byl povrch zeleniny lehce černý. Stejně tak opečte i česnek a šalotku. Všechno dejte do velkého hrnce, přidejte rajčata, řapíkatý celer, koření a bylinky a zalijte vodou.
  3. Zeleninu, kterou jste opekli na pánvi, můžete klidně opéct i v troubě, třeba na dvacet minut při 180 stupních. Záleží na vás, co je vám příjemnější. Vývar nesolte, protože solíte pak až finální jídlo, ve kterém ho použijete.
  4. Na nejslabším plameni nechejte vývar probublávat necelé dvě hodiny. Největší kusy zeleniny vyndejte z vývaru a zbytek přes sítko (nejlépe použijte buď utěrku, plátno nebo látkový pytlík na sypaný čaj) sceďte, aby byl co nejčistší. Hotový vývar hned zchlaďte (nejlépe za oknem v zimě) a přelijte ho do nádoby, kde ho chcete skladovat.
  5. Z tohoto množství vody vám zbylo cca 1,5 litru čistého vývaru. Pokud vývar budete mít v lednici, doporučuji ho spotřebovat do týdne. Pokud ho v nejbližší době využívat nebudete, dejte si ho do mrazáku.

Čerstvá a bohatá chuť vývaru bude skvělým základem pro mnoho pokrmů. Nezapomeňte, že vývar může být skvělým základem pro různé omáčky nebo třeba rizoto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0