Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Přesný a detailní popis vám pomůže dosáhnout skvělého výsledku.
Doba přípravy30 minut
Doba tepelné úpravy40 minut
Celkový čas 1 hour 10 minut
KategorieDezerty
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 1 kus
Kalorie 2181 kcal

Ingredience
  

  • 5 vajec
  • 150 g cukru krystal
  • 120 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 5 lžic oleje
  • špetka soli
  • tuk nebo olej na formu

Postup přípravy
 

  • Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem. Tukem nebo olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno formy.
  • V troubě nastavíme rošt tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed. Troubu předehřejeme na 150 °C, ohřev zdola i shora.
  • Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky dáme bokem. Do bílků přidáme špetku soli a šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech přisypáváme cukr a stále šleháme.
  • Sníh s cukrem šleháme celkem 5 minut, dokud se netvoří pevné špičky.
  • Postupně zašleháme žloutky a olej – vždy jeden žloutek a lžíce oleje, prošleháme.
  • Mouku a kakao prosejeme na směs a vařečkou opatrně promícháme.
  • Těsto přendáme do formy, urovnáme do krajů, střed necháme mírně propadlý.
  • Pečeme 40 minut. Pokud korpus příliš hnědne, přikryjeme pečicím papírem.
  • Po upečení zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí. Vyndáme, necháme 5 minut odpočinout, pak uvolníme okraje a sundáme kruh. Necháme vychladnout, otočíme a sloupneme papír.

Poznámky

Postup lze zjednodušit: žloutky s olejem smíchat zvlášť a vlít do hotového sněhu, poté krátce prošlehat.
Kakao lze nahradit moukou (světlý korpus) nebo mletými ořechy (přidat ½ balíčku prášku do pečiva).
Poměr pro jiné velikosti forem: 1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky + kakao.