Doba tepelné úpravyDoba tepelné úpravy 40 minutmin.
Celkový čas 1 hourhod.10 minutmin.
KategorieKategorie Dezerty
KuchyněKuchyně Česká kuchyně
Počet porcí 1kus
Kalorie 2181kcal
Ingredience
5vajec
150gcukru krystal
120ghladké mouky
30gkakaa
5lžic oleje
špetka soli
tuk nebo olej na formu
Postup přípravy
Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem. Tukem nebo olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno formy.
V troubě nastavíme rošt tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed. Troubu předehřejeme na 150 °C, ohřev zdola i shora.
Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky dáme bokem. Do bílků přidáme špetku soli a šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech přisypáváme cukr a stále šleháme.
Sníh s cukrem šleháme celkem 5 minut, dokud se netvoří pevné špičky.
Postupně zašleháme žloutky a olej – vždy jeden žloutek a lžíce oleje, prošleháme.
Mouku a kakao prosejeme na směs a vařečkou opatrně promícháme.
Těsto přendáme do formy, urovnáme do krajů, střed necháme mírně propadlý.
Pečeme 40 minut. Pokud korpus příliš hnědne, přikryjeme pečicím papírem.
Po upečení zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí. Vyndáme, necháme 5 minut odpočinout, pak uvolníme okraje a sundáme kruh. Necháme vychladnout, otočíme a sloupneme papír.
Poznámky
Postup lze zjednodušit: žloutky s olejem smíchat zvlášť a vlít do hotového sněhu, poté krátce prošlehat.Kakao lze nahradit moukou (světlý korpus) nebo mletými ořechy (přidat ½ balíčku prášku do pečiva).Poměr pro jiné velikosti forem: 1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky + kakao.