Jemná koprová omáčka se smetanou

Jemná smetanová omáčka s čerstvým koprem a vývarem. Skvěle se hodí k vařenému masu nebo vejci natvrdo, s houskovým knedlíkem či bramborem.
Doba přípravy5 minut
Doba tepelné úpravy35 minut
Celkový čas 40 minut
KategorieOmáčky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 3 porce
Kalorie 578 kcal

Ingredience
  

  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • vývar z masa nebo kostí
  • 200 ml mléka
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • sůl
  • ocet
  • cukr

Postup přípravy
 

  • Opraný kopr najemno pokrájíme.
  • V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.
  • Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko, rozmícháme a necháme asi 20 minut vařit.
  • Pak přidáme smetanu a kopr, osolíme, osladíme, okyselíme a necháme přejít varem.
  • Podle potřeby dochutíme (solí, cukrem, octem) a podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo.
  • Jako příloha se hodí vařené brambory nebo houskový knedlík.