Zpět na recept
Vytisknout
Obrázek receptu
Menší
Normální
Větší
Jemná smetanová omáčka s čerstvým koprem a vývarem. Skvěle se hodí k vařenému masu nebo vejci natvrdo, s houskovým knedlíkem či bramborem.
Vytisknout recept
Vytvořit pin
Doba přípravy
Doba přípravy
5
minut
min.
Doba tepelné úpravy
Doba tepelné úpravy
35
minut
min.
Celkový čas
40
minut
min.
Kategorie
Kategorie
Omáčky
Kuchyně
Kuchyně
Česká kuchyně
Počet porcí
3
porce
Kalorie
578
kcal
Ingredience
1
lžíce másla
2
lžíce hladké mouky
vývar z masa
nebo kostí
200
ml
mléka
250
ml
smetany na vaření
1
svazek čerstvého kopru
sůl
ocet
cukr
Postup přípravy
Opraný kopr najemno pokrájíme.
V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.
Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko, rozmícháme a necháme asi 20 minut vařit.
Pak přidáme smetanu a kopr, osolíme, osladíme, okyselíme a necháme přejít varem.
Podle potřeby dochutíme (solí, cukrem, octem) a podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo.
Jako příloha se hodí vařené brambory nebo houskový knedlík.