Jemná koprová omáčka se smetanou
Jemná smetanová omáčka s čerstvým koprem a vývarem. Skvěle se hodí k vařenému masu nebo vejci natvrdo, s houskovým knedlíkem či bramborem.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- vývar z masa nebo kostí
- 200 ml mléka
- 250 ml smetany na vaření
- 1 svazek čerstvého kopru
- sůl
- ocet
- cukr
Postup přípravy
- Opraný kopr najemno pokrájíme.
- V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.
- Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko, rozmícháme a necháme asi 20 minut vařit.
- Pak přidáme smetanu a kopr, osolíme, osladíme, okyselíme a necháme přejít varem.
- Podle potřeby dochutíme (solí, cukrem, octem) a podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo.
- Jako příloha se hodí vařené brambory nebo houskový knedlík.