Linguine Aglio e Olio je italský těstovinový pokrm, který se vyznačuje jednoduchostí a výraznou chutí. Česnek a chilli se smaží na olivovém oleji, tvoříce aromatickou základnu pro linguine, které jsou poté smíchány s touto lahodnou omáčkou.
Ingredience:
- 250 g linguine (nebo jiných těstovin, jako spaghetti)
- 4 stroužky česneku, tence nakrájené
- 1/2 čajové lžičky sušeného chilli (nebo podle chuti)
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/4 šálku nastrouhaného parmezánu
- Čerstvá petrželka na ozdobu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti


Postup:
- V osolené vařící vodě uvařte linguine podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je slijte, ale ponechte si asi 1/2 šálku vařící vody na později.
- Mezitím na velké pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte tenké plátky česneku a chilli. Smažte asi 1-2 minuty, než česnek začne vonět a získává lehký zlatý nádech.
- Přidejte vařené a sceděné linguine do pánve s česnekem a chilli. Míchejte, aby se těstoviny dobře promíchaly s olejem a aromatickými přísadami.
- Přidejte asi 1/4 šálku vařící vody, kterou jste si ponechali z vaření těstovin. Míchejte, abyste vytvořili krémovou omáčku.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem podle své chuti.
- Na závěr posypejte linguine nastrouhaným Parmezánem a čerstvou petrželkou.