Spaghetti Carbonara: Dokonalý recept na klasiku italské kuchyně

Spaghetti Carbonara je ikonický italský pokrm, který se vyznačuje jednoduchostí, ale zároveň neodolatelnou chutí. Tato klasická italská pasta spojuje al dente špagety s krémovou omáčkou z vajíček, sýra parmezán a pancetty nebo guanciale.

Ingredience:

  • 250 g sušených špaget
  • 100 g pancetty nebo slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 velké vaječné žloutky
  • 50 g parmazánu, strouhaného (plus navíc pro posypání)
  • 2 stroužky česneku, oloupané a nasekané
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Nať petrželky na ozdobu (volitelně)

Postup:

  1. Vařte špagety v osolené vroucí vodě podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je odceděte a ponechte stranou.
  2. V hlubší pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte pancettu nebo slaninu. Smažte ji, dokud nebude křupavá a zlatá, asi 5-7 minut. Poté ji vytáhněte z pánve a nechte na papírovém ubrusu, aby se zbavila nadbytečného oleje.
  3. Ve stejné pánvi ponechte něco málo oleje, přidejte nasekaný česnek a osmažte ho asi 1 minutu, dokud začne vonět.
  4. Ve velké míse smíchejte vaječné žloutky a strouhaný parmazán. Přidejte smaženou pancettu nebo slaninu a smažený česnek. Dochutíme čerstvým mletým černým pepřem.
  5. Okamžitě přidejte uvařené a odceděné špagety do směsi žloutků a parmazánu. Rychle promíchejte, aby se těstoviny obalily omáčkou. Dávejte pozor, abyste nepřidali směs přímo na hořícího špátek, jinak by se mohly vytvořit hrudky.
  6. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vařící vody z těstovin, abyste ji zředili a dosáhli požadované konzistence.
  7. Nakonec posypte parmazánem, přidejte několik čerstvých kapek citronové šťávy (volitelně) a ozdobte nátí petrželky.
  8. Spaghetti Carbonara podávejte okamžitě, dokud je ještě teplé.

Dejte pozor na několik věcí:

  1. Dbejte na to, aby špagety byly uvařeny al dente, tj. tak, aby byly stále lehce tvrdší na kousnutí.
  2. Když budete míchat vaječné žloutky s parmazánem, nedávejte směs přímo na horké špagety, abyste zabránili vytvoření hrudek. Míchejte rychle a odstavte pánvičku z ohně.
  3. Pokud bude omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vařící vody z těstovin, abyste ji zředili a dosáhli požadované konzistence.
  4. Při vaření Spaghetti Carbonara je klíčové použít čerstvě nastrouhaný parmazán, což přidává výraznou chuť pokrmu.
Tento recept na Spaghetti Carbonara vás přenese přímo do Itálie s jeho bohatou a krémovou omáčkou, která je vytvořena pouze z žloutků a sýra. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *