Spaghetti Carbonara je ikonický italský pokrm, který se vyznačuje jednoduchostí, ale zároveň neodolatelnou chutí. Tato klasická italská pasta spojuje al dente špagety s krémovou omáčkou z vajíček, sýra parmezán a pancetty nebo guanciale.
Ingredience:
- 250 g sušených špaget
- 100 g pancetty nebo slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 velké vaječné žloutky
- 50 g parmazánu, strouhaného (plus navíc pro posypání)
- 2 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- Nať petrželky na ozdobu (volitelně)


Postup:
- Vařte špagety v osolené vroucí vodě podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je odceděte a ponechte stranou.
- V hlubší pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte pancettu nebo slaninu. Smažte ji, dokud nebude křupavá a zlatá, asi 5-7 minut. Poté ji vytáhněte z pánve a nechte na papírovém ubrusu, aby se zbavila nadbytečného oleje.
- Ve stejné pánvi ponechte něco málo oleje, přidejte nasekaný česnek a osmažte ho asi 1 minutu, dokud začne vonět.
- Ve velké míse smíchejte vaječné žloutky a strouhaný parmazán. Přidejte smaženou pancettu nebo slaninu a smažený česnek. Dochutíme čerstvým mletým černým pepřem.
- Okamžitě přidejte uvařené a odceděné špagety do směsi žloutků a parmazánu. Rychle promíchejte, aby se těstoviny obalily omáčkou. Dávejte pozor, abyste nepřidali směs přímo na hořícího špátek, jinak by se mohly vytvořit hrudky.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vařící vody z těstovin, abyste ji zředili a dosáhli požadované konzistence.
- Nakonec posypte parmazánem, přidejte několik čerstvých kapek citronové šťávy (volitelně) a ozdobte nátí petrželky.
- Spaghetti Carbonara podávejte okamžitě, dokud je ještě teplé.
Dejte pozor na několik věcí:
- Dbejte na to, aby špagety byly uvařeny al dente, tj. tak, aby byly stále lehce tvrdší na kousnutí.
- Když budete míchat vaječné žloutky s parmazánem, nedávejte směs přímo na horké špagety, abyste zabránili vytvoření hrudek. Míchejte rychle a odstavte pánvičku z ohně.
- Pokud bude omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vařící vody z těstovin, abyste ji zředili a dosáhli požadované konzistence.
- Při vaření Spaghetti Carbonara je klíčové použít čerstvě nastrouhaný parmazán, což přidává výraznou chuť pokrmu.