Uhlířina se zelím je tradiční české jídlo, které voní po kuchyních našich babiček. Je jednoduché, syté a dokonale využívá základní suroviny, které máte vždy po ruce. Kombinace brambor, kysaného zelí, domácích noků a křupavé slaniny nebo cibulky vytvoří harmonii chutí, kterou si oblíbí celá rodina.
Doba tepelné úpravyDoba tepelné úpravy 30 minutesmin.
Celkový čas 45 minutesmin.
KategorieKategorie Ostatní
KuchyněKuchyně Česká kuchyně
Počet porcí 4porce
Kalorie (orientačně) 1904kcal
Ingredience
500gbrambor
400kysaného zelí
120guzeného bůčkunebo slaniny
1velká cibule
sádlopodle potřeby
sůlpodle potřeby
kmínpodle potřeby
1hrnek polohrubé mouky
2velká vejce
1-2lžíce mléka
kypřicí prášekna špičku nože
1špetka soli
Postup přípravy
Příprava brambor: Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme je vařit do osolené vody, přidáme špetku kmínu a vaříme téměř doměkka.
Příprava noků: Mezitím smícháme polohrubou mouku s vejci, mlékem, špetkou soli a kypřicím práškem. Vypracujeme tužší těsto, které necháme chvíli odpočinout.
Příprava zelí: Slaninu nebo bůček nakrájíme na kostičky, dáme do pánve a necháme vyškvařit. Přidáme kysané zelí, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Směs dochutíme podle potřeby.
Restovaná cibule: Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji opečeme dozlatova a dokřupava.
Vaření noků: K téměř uvařeným bramborám přidáváme pomocí mokré lžíce malé noky přímo z těsta. Noky vaříme společně s bramborami, dokud nevyplavou na povrch (cca 2–3 minuty). Poté brambory i noky scedíme.
Kombinace: Všechny připravené ingredience – brambory s noky, zelí se slaninou a orestovanou cibuli – smícháme v jednom hrnci nebo pekáči. Směs krátce prohřejeme a případně dochutíme solí či kmínem.
Podávání: Uhlířinu ihned servírujeme. Výborně chutná s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Poznámky
Zbylou vodu z brambor a noků můžete využít jako základ na česnečku nebo bramboračku.