Kachní stehna s jablky

Šťavnatá kachní stehna s dozlatova upečenou kůží, podávaná s červeným zelím, rozinkami a jablky jako příjemné zpestření tradiční chuti.
Doba přípravy10 minut
Doba tepelné úpravy2 hodin 50 minut
Celkový čas 3 hodin
KategorieDrůbeží maso
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 4 porce
Kalorie 808 kcal

Ingredience
  

  • 2 kachní stehna čtvrtky
  • trocha soli
  • 1 špetka tymiánu nebo trochu čerstvého
  • 4 stroužky česneku
  • 2 jablka
  • 1 hrst rozinek
  • 400 g sterilovaného červeného zelí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • kmín dle chuti
  • 100 ml červeného vína

Postup přípravy
 

  • Kachní stehna ze všech stran osolíme a vložíme do pekáče. Posypeme je čerstvým nebo sušeným tymiánem, přidáme celé stroužky česneku a mírně podlijeme vodou. Přikryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme 1,5 hodiny.
  • Odkryjeme, a pokud kachna pustila hodně sádla, trochu odebereme a podlijeme vodou. Do výpeku přidáme jedno na kostky nakrájené jablko zbavené jádřinců, rozinky a pečeme při 190 °C bez pokličky další hodinu. Občas kachnu zkontrolujeme a podle potřeby poléváme výpekem.
  • Mezitím připravíme zelí. Na oleji v kastrolu zpěníme oloupanou a nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené zelí, osolíme a ochutíme kmínem. Podlijeme červeným vínem a dusíme, až je zelí měkké a víno vyvařené. Pět minut před koncem dušení do zelí nastrouháme zbylé jablko.