Kachní stehna s jablky
Šťavnatá kachní stehna s dozlatova upečenou kůží, podávaná s červeným zelím, rozinkami a jablky jako příjemné zpestření tradiční chuti.
Ingredience
- 2 kachní stehna čtvrtky
- trocha soli
- 1 špetka tymiánu nebo trochu čerstvého
- 4 stroužky česneku
- 2 jablka
- 1 hrst rozinek
- 400 g sterilovaného červeného zelí
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- kmín dle chuti
- 100 ml červeného vína
Postup přípravy
- Kachní stehna ze všech stran osolíme a vložíme do pekáče. Posypeme je čerstvým nebo sušeným tymiánem, přidáme celé stroužky česneku a mírně podlijeme vodou. Přikryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme 1,5 hodiny.
- Odkryjeme, a pokud kachna pustila hodně sádla, trochu odebereme a podlijeme vodou. Do výpeku přidáme jedno na kostky nakrájené jablko zbavené jádřinců, rozinky a pečeme při 190 °C bez pokličky další hodinu. Občas kachnu zkontrolujeme a podle potřeby poléváme výpekem.
- Mezitím připravíme zelí. Na oleji v kastrolu zpěníme oloupanou a nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené zelí, osolíme a ochutíme kmínem. Podlijeme červeným vínem a dusíme, až je zelí měkké a víno vyvařené. Pět minut před koncem dušení do zelí nastrouháme zbylé jablko.