Uložené recepty

Jak si doma připravit výborné espresso: Průvodce pro začátečníky

Komerční článek
cappuccino, coffee, drink

Představte si, že popíjíte miniaturní šálek espressa s pěnou – přímo u vás doma. Zvládnout tuto italskou metodu přípravy kávy, při níž se k přípravě malého, ale silného šálku kávy používá malé množství vody a jemně namletá zrna, je možné (dokonce snadné).

Naučte se připravovat espresso a vychutnejte si ledové latté, cappuccino a další nápoje na bázi espressa. Pokud máte doma pákový kávovar s mlýnkem, příprava bude ještě o něco jednodušší.

Kávovar na espresso dokáže připravit nápoj, který se vyrovná tomu, který dostanete v kavárně. Mezi tyto přístroje patří pákový kávovar (kde si kávu sami pěchujete a připravujete) a automatický nebo kapslový kávovar (kde stisknete tlačítko a kávovar se postará o zbytek). Pojďme se do toho pustit a připravit si skvělé espresso v pákovém kávovaru přímo u vás doma.

Namelte a zvažte požadované množství kávy

Vaše mletá káva by měla být prášková a jemná, proto ideálně použijte nejjemnější nastavení mlýnku. Použijte tmavě pražená kávová zrna. Umelte tolik zrn, abyste připravili jeden nebo dva šoty espressa. Na jednu dávku nápoje budete potřebovat přibližně 1 polévkovou lžíci a 2 čajové lžičky (nebo 9-10 g) celé zrnkové kávy, abyste získali dostatečné množství mleté kávy.

Naplňte a upěchujte

Přeneste naplněný portafiltr (páku) na kuchyňskou linku nebo rovnou plochu. Prstem jemně a rovnoměrně rozprostřete mletou kávu a poté ji pomocí pěchovadla upěchujte, aby se v portafiltru vytvořil pevný kus mleté kávy.

Příprava

Krátkým spuštěním přístroje bez nasazeného portafiltru kávovar profoukněte. Poté upevněte portafiltr do přístroje, umístěte pod něj šálek demitasse (malý šálek určený k podávání espressa) a spusťte přípravu. Espresso bude připraveno po 25 až 30 vteřinách. Pravděpodobně budete potřebovat získat trochu praxe s vaším konkrétním přístrojem a vyzkoušet si několik chuťových testů, abyste zjistili, čemu dáváte přednost. Výsledný produkt by neměl být ani příliš světlý, ani příliš tmavý, neměl by mít příliš kyselou ani příliš hořkou chuť a na povrchu by měl mít jemnou vrstvu karamelově zbarvené pěny.

Vychutnejte si espresso

Pokud si chcete připravit latté nebo jiný nápoj s mlékem, musíte si nejprve napěnit mléko. Jinak je vaše espresso připraveno k pití tak, jak je. Nezapomeňte po skončení přípravy vyčistit a osušit portafiltr.

0