Léto je v plném proudu a s ním přichází potřeba osvěžení. Co takhle vyzkoušet něco netradičního a připravit si osvěžující studené polévky?
Tyto polévky jsou ideální volbou pro horké dny, kdy hledáte něco lehkého, chutného a zároveň výživného. Navíc je jejich příprava snadná a rychlá, obzvláště pokud máte po ruce správné kuchyňské vybavení. V tomto článku se dozvíte, jak na to, a také si přiblížíme, jak vybrat kuchyňský robot, který vám s tímto úkolem pomůže.
Výběr správného kuchyňského robota
Než se pustíme do samotných receptů, je důležité mít po ruce správné nástroje. Kuchyňský robot je nepostradatelným pomocníkem při přípravě studených polévek. Pomůže vám s krájením, mletím a mícháním surovin, což výrazně usnadní a urychlí přípravu.
Jak vybrat kuchyňského robota?
Při výběru kuchyňského robota je třeba zvážit několik důležitých věcí:
- Výkon: Vyšší výkon znamená rychlejší a efektivnější práci. Ideální je robot s výkonem alespoň 700 W.
- Kapacita nádoby: Pro přípravu polévek je vhodná nádoba o objemu minimálně 2 litry.
- Příslušenství: Kuchyňský robot by měl mít různé nástavce na sekání, mletí a míchání. Některé modely nabízejí i speciální nástavce pro přípravu polévek.
- Snadná údržba: Důležité je, aby byl robot snadno rozebíratelný a omyvatelný, ideálně v myčce na nádobí.

Recepty na osvěžující studené polévky
Gazpacho
Gazpacho je klasická španělská studená polévka plná čerstvé zeleniny. Je ideální pro letní dny a její příprava je velmi jednoduchá.
Ingredience:
- 6 zralých rajčat
- 1 okurka
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- Sůl a pepř podle chuti
- Voda nebo rajčatová šťáva podle potřeby
Postup:
- Všechnu zeleninu nakrájejte na menší kousky a vložte do kuchyňského robota.
- Přidejte olivový olej, ocet, sůl a pepř.
- Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte vodu nebo rajčatovou šťávu.
- Hotové gazpacho přelijte do mísy a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
- Podávejte ozdobené nakrájenou zeleninou nebo krutony.
Okurková polévka s jogurtem
Tato polévka je velmi osvěžující a má jemnou chuť díky kombinaci okurek a jogurtu.
Ingredience:
- 2 velké okurky
- 500 g bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- Šťáva z půlky citronu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobení (kopr, máta)
Postup:
- Okurky oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Nachystejte si food processor a vložte do něj okurky, jogurt, česnek, olivový olej a citronovou šťávu.
- Mixujte, dokud nevznikne hladká směs.
- Dochutěte solí a pepřem.
- Polévku dejte vychladit do lednice na alespoň 30 minut.
- Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.
Příprava osvěžujících studených polévek je snadná a rychlá, obzvláště pokud máte po ruce správného kuchyňského robota. Věříme, že si určitě velmi pochutnáte na tomto lehkém a výživném jídle, které vás příjemně osvěží v horkých letních dnech.