Pórkový krém

Jemná pórková polévka je ideálním lehkým obědem pro všední dny, kdy si přejete rychle připravit chutné domácí jídlo.
Doba přípravy15 minut
Doba tepelné úpravy20 minut
Celkový čas 35 minut
KategoriePolévky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 6 porcí
Kalorie 230 kcal

Ingredience
  

  • 1 velký pórek
  • 2–3 brambory
  • 100 ml oleje
  • 1 špetka citronové kůry
  • 2 jarní cibulky + na ozdobu
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • tymián dle chuti
  • žervé na ozdobu

Postup přípravy
 

  • Jarní cibulku nadrobno nasekáme a oddělíme bílou a zelenou část.
  • Pórek i se zelenou částí nakrájíme na půlměsíčky.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
  • V kastrolu rozpálíme olej, vsypeme brambory a bílou část cibulky.
  • Osolíme, opepříme a restujeme 5 minut.
  • Přidáme pórek a restujeme dalších 5 minut.
  • Ochutíme tymiánem a citronovou kůrou a restujeme dalších 5 minut.
  • Vmícháme zelenou část cibulky a vše zalijeme vroucí vodou.
  • Necháme minutu provařit a polévku rozmixujeme.
  • Dle chuti dosolíme a dochutíme citronovou kůrou.
  • Podáváme se lžící žervé a ozdobené jarní cibulkou.