Katův šleh
Katův šleh neboli "kaťák" je tradiční pikantní pokrm z restovaného masa a zeleniny. Nejčastěji se připravuje z vepřového masa a podává s bramboráčky, hranolky nebo rýží.
Ingredience
- 400 g vepřového nebo kuřecího masa kýta, plec, prsa
- 1 cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 1 paprika červená, žlutá
- 2–3 nakládané okurky
- 4 lžíce kečupu nejlépe domácího nebo 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 nakládaná feferonka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- worcesterová omáčka dle chuti
- sůl
- mletý černý pepř
- 4 lžíce oleje
- vývar nebo voda dle potřeby
Postup přípravy
- Maso nakrájíme na tenké nudličky a přesuneme do misky. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci škrobu, zakápneme worcesterovou omáčkou a vše spolu dobře promícháme. Necháme hodinku uležet v lednici.
- Cibuli a česnek oloupeme a umyjeme. Cibuli nakrájíme na klínky, česnek na plátky. Okurky nakrájíme na kousky, papriku na proužky a feferonku nasekáme. Vše spolu restujeme na 2 lžících oleje asi 3–5 minut.
- Poté přidáme kečup nebo rajčatový protlak a hořčici. Promícháme a zředíme vývarem nebo vodou do požadované hustoty.
- Na jiné pánvi na 2 lžících oleje zprudka orestujeme maso. Kuřecí maso asi 3–5 minut, vepřové asi 8–10 minut. Orestované maso přesuneme do pánve s omáčkou a společně prohřejeme. Dochutíme solí nebo pepřem.
- Podáváme s bramboráčky, hranolky, nebo rýží.