Katův šleh

Katův šleh neboli "kaťák" je tradiční pikantní pokrm z restovaného masa a zeleniny. Nejčastěji se připravuje z vepřového masa a podává s bramboráčky, hranolky nebo rýží.
Doba přípravy20 minut
Doba tepelné úpravy20 minut
Celkový čas 40 minut
KategorieVepřové maso
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 3 porce
Kalorie 640 kcal

Ingredience
  

  • 400 g vepřového nebo kuřecího masa kýta, plec, prsa
  • 1 cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 paprika červená, žlutá
  • 2–3 nakládané okurky
  • 4 lžíce kečupu nejlépe domácího nebo 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 nakládaná feferonka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • worcesterová omáčka dle chuti
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 4 lžíce oleje
  • vývar nebo voda dle potřeby

Postup přípravy
 

  • Maso nakrájíme na tenké nudličky a přesuneme do misky. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci škrobu, zakápneme worcesterovou omáčkou a vše spolu dobře promícháme. Necháme hodinku uležet v lednici.
  • Cibuli a česnek oloupeme a umyjeme. Cibuli nakrájíme na klínky, česnek na plátky. Okurky nakrájíme na kousky, papriku na proužky a feferonku nasekáme. Vše spolu restujeme na 2 lžících oleje asi 3–5 minut.
  • Poté přidáme kečup nebo rajčatový protlak a hořčici. Promícháme a zředíme vývarem nebo vodou do požadované hustoty.
  • Na jiné pánvi na 2 lžících oleje zprudka orestujeme maso. Kuřecí maso asi 3–5 minut, vepřové asi 8–10 minut. Orestované maso přesuneme do pánve s omáčkou a společně prohřejeme. Dochutíme solí nebo pepřem.
  • Podáváme s bramboráčky, hranolky, nebo rýží.