Buřtguláš (klasický bramborový guláš)

Bramborový guláš s uzeninou a smetanou je oblíbené syté jídlo, které zaujme svou hustotou a jemnou krémovou chutí. Hodí se jako rychlá a vydatná večeře.
Doba přípravy25 minut
Doba tepelné úpravy35 minut
Celkový čas 1 hour
KategorieBramborová jídla
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 4 porce
Kalorie 1903 kcal

Ingredience
  

  • 500 g uzeniny větší klobáska, točený salám, párky, buřty
  • 6 větších brambor
  • 2 střední cibule
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • sladká mletá paprika
  • pálivá mletá paprika
  • majoránka
  • 250 ml smetany na vaření
  • hladká mouka

Postup přípravy
 

  • Uzeninu nakrájíme na menší kostky.
  • Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  • Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme.
  • Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená.
  • Do varné konvice dáme vařit vodu a rozetřeme česnek se solí.
  • Když je uzenina opečená, zasypeme ji sladkou i pálivou paprikou.
  • Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou, aby paprika nezhořkla.
  • Přidáme nakrájené brambory a rozetřený česnek, zasypeme trochou majoránky.
  • Vaříme přibližně 10–15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  • V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, pomalu přiléváme do guláše a zahustíme.
  • Zalijeme celou smetanou a necháme provařit.
  • Dochutíme dle potřeby, přidáme papriku, dosolíme, nebo více zjemníme smetanou.
  • Podáváme s chlebem.

Poznámky

Tento guláš je opravdu poctivý, hustý, jemně smetanový a s vynikající chutí.