Buřtguláš (klasický bramborový guláš)
Bramborový guláš s uzeninou a smetanou je oblíbené syté jídlo, které zaujme svou hustotou a jemnou krémovou chutí. Hodí se jako rychlá a vydatná večeře.
Ingredience
- 500 g uzeniny větší klobáska, točený salám, párky, buřty
- 6 větších brambor
- 2 střední cibule
- olej
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- sladká mletá paprika
- pálivá mletá paprika
- majoránka
- 250 ml smetany na vaření
- hladká mouka
Postup přípravy
- Uzeninu nakrájíme na menší kostky.
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme.
- Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená.
- Do varné konvice dáme vařit vodu a rozetřeme česnek se solí.
- Když je uzenina opečená, zasypeme ji sladkou i pálivou paprikou.
- Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou, aby paprika nezhořkla.
- Přidáme nakrájené brambory a rozetřený česnek, zasypeme trochou majoránky.
- Vaříme přibližně 10–15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, pomalu přiléváme do guláše a zahustíme.
- Zalijeme celou smetanou a necháme provařit.
- Dochutíme dle potřeby, přidáme papriku, dosolíme, nebo více zjemníme smetanou.
- Podáváme s chlebem.
Poznámky
Tento guláš je opravdu poctivý, hustý, jemně smetanový a s vynikající chutí.